android
  #1  
Old 10-08-2011, 10:30 AM
Andy Stanton Andy Stanton is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Northern Virginia, USA
Posts: 32
Default Album Name for MP3 files

I downloaded various MP3 music files for my Clip Zip and the LCD menu shows them in an album named "unknown". I'd like to put them in several different albums with different names. I downloaded the program MP3tag hoping that it would let me do this but the program doesn't recognize that I have MP3 files on my Clip Zip.

Can anyone give me some advice on how to create and name albums for my MP3's?
Reply With Quote

Advertisement [Remove Advertisement]

  #2  
Old 10-08-2011, 10:38 AM
Marvin the Martian's Avatar
Marvin the Martian Marvin the Martian is online now
Ultra Senior Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: east central NY state
Posts: 10,565
Default

Is your Zip in MSC USB mode? If not, then MP3Tag probably won't show what is on the player.
__________________
Clip Zip 4GB, iPod Nano 2G 4GB, iPod 5.5G 80GB<-All RB'd Clip Sport 8GB, Cowon D2+20GB
iPod Touch 5G 32GB, Touch 4G 32GB,Touch 2G 8GB,2012 Nexus 7 32GB(4.4.2),Asus MeMoPad 8 16+64GB(4.2.2)
Reply With Quote

  #3  
Old 10-08-2011, 11:04 AM
skip252 skip252 is offline
Administrator
 
Join Date: Dec 2007
Location: Chicago
Posts: 4,890
Default

As Marv points out if you loaded those files in MTP or Autodetect (does the Zip have autodefect?) Mp3Tag won't see them or be able to work with them. Mp3Tag needs a drive letter to work.

Just changing the USB mode to USB didn't work on the other Sansas because what was loaded in one mode couldn't be seen in the other. It's most probably true here too.

You would need to would either take everything off, and rework them with Mp3Tag, then reload them or wipe everything out and start over. If the files are properly tagged they show reliably on all my other Sansas, I'd guess that goes for the CZ also.
Reply With Quote

  #4  
Old 10-08-2011, 11:08 AM
FreeZ5's Avatar
FreeZ5 FreeZ5 is offline
Ultra Senior Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: Niagara Region, Ontario, Canada
Posts: 2,472
Default

Quote:
Originally Posted by Marvin the Martian View Post
Is your Zip in MSC USB mode? If not, then MP3Tag probably won't show what is on the player.
I think you can remove the word probably. I just changed my Clip+ to MTP mode, and MP3Tag didn't recognize it.

Andy...if you wish to stay with MTP mode (or are you set to Autodetect/Autodefect?), you could run MP3Tag against the files while still on your computer, then copy them to the player.

Steve
Reply With Quote

  #5  
Old 10-08-2011, 11:08 AM
Marvin the Martian's Avatar
Marvin the Martian Marvin the Martian is online now
Ultra Senior Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: east central NY state
Posts: 10,565
Default

Yeah skip, the Zip unfortunately continues the tradition of the previous Sansas of having MSC, MTP, and the default Auto-defect mode.

As skip and Steve have mentioned, probably best to tag the originals on the computer and then re-load the Zip.
__________________
Clip Zip 4GB, iPod Nano 2G 4GB, iPod 5.5G 80GB<-All RB'd Clip Sport 8GB, Cowon D2+20GB
iPod Touch 5G 32GB, Touch 4G 32GB,Touch 2G 8GB,2012 Nexus 7 32GB(4.4.2),Asus MeMoPad 8 16+64GB(4.2.2)
Reply With Quote

  #6  
Old 10-08-2011, 11:14 AM
skip252 skip252 is offline
Administrator
 
Join Date: Dec 2007
Location: Chicago
Posts: 4,890
Default

I thought it did. It's been the same on every Sansa I've owned since the E2xx Sansa series. If you know about it and lock into one mode it's not bad. It's when you leave it in autodefect things get unpredictable.
Reply With Quote

  #7  
Old 10-08-2011, 01:16 PM
Andy Stanton Andy Stanton is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Northern Virginia, USA
Posts: 32
Default

Quote:
Originally Posted by Marvin the Martian View Post
Yeah skip, the Zip unfortunately continues the tradition of the previous Sansas of having MSC, MTP, and the default Auto-defect mode.

As skip and Steve have mentioned, probably best to tag the originals on the computer and then re-load the Zip.
Using MP3tag I went to the directory on my PC where I keep my music files, but MP3tag didn't recognize any of them. Should I be using a different program than MP3tag?

I've attached a screen shot of the directory with my MP3 music files that MP3tag didn't recognize.
Attached Images
File Type: jpg mp3's.jpg (33.2 KB, 8 views)
Reply With Quote

  #8  
Old 10-08-2011, 02:10 PM
Marvin the Martian's Avatar
Marvin the Martian Marvin the Martian is online now
Ultra Senior Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: east central NY state
Posts: 10,565
Default

Andy, when you try to show those in MP3Tag, does anything show? A screenshot of that might help. Also, are these MP3 files ones that you created with iTunes, or not?
__________________
Clip Zip 4GB, iPod Nano 2G 4GB, iPod 5.5G 80GB<-All RB'd Clip Sport 8GB, Cowon D2+20GB
iPod Touch 5G 32GB, Touch 4G 32GB,Touch 2G 8GB,2012 Nexus 7 32GB(4.4.2),Asus MeMoPad 8 16+64GB(4.2.2)
Reply With Quote

  #9  
Old 10-08-2011, 02:44 PM
Andy Stanton Andy Stanton is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Northern Virginia, USA
Posts: 32
Default

Quote:
Originally Posted by Marvin the Martian View Post
Andy, when you try to show those in MP3Tag, does anything show? A screenshot of that might help. Also, are these MP3 files ones that you created with iTunes, or not?
No, I didn't create the MP3 files with iTunes. I pulled them off a couple of free classical music sites.

I get nothing with MP3Tag. Here's a screenshot.

Maybe I should use a different program?
Attached Images
File Type: jpg mp3Tag.jpg (44.1 KB, 6 views)
Reply With Quote

  #10  
Old 10-08-2011, 03:26 PM
Marvin the Martian's Avatar
Marvin the Martian Marvin the Martian is online now
Ultra Senior Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: east central NY state
Posts: 10,565
Default

Quote:
Originally Posted by Andy Stanton View Post
No, I didn't create the MP3 files with iTunes. I pulled them off a couple of free classical music sites.

I get nothing with MP3Tag. Here's a screenshot.

Maybe I should use a different program?
Do they show up in a regular Windows Explorer box? Your MP3Tag looks a little different than mine........



but we may just have our options set differently. These are what mine look like on my netbook...I made it a point to not include them in the Windows library so that I'd be accessing them from just one place, the original location.
Also, do you also own an iPod? If not, then I wouldn't use iTunes for my music management needs. You could still use it for just your podcasts, of course.
__________________
Clip Zip 4GB, iPod Nano 2G 4GB, iPod 5.5G 80GB<-All RB'd Clip Sport 8GB, Cowon D2+20GB
iPod Touch 5G 32GB, Touch 4G 32GB,Touch 2G 8GB,2012 Nexus 7 32GB(4.4.2),Asus MeMoPad 8 16+64GB(4.2.2)
Reply With Quote

  #11  
Old 10-08-2011, 04:20 PM
Marvin the Martian's Avatar
Marvin the Martian Marvin the Martian is online now
Ultra Senior Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: east central NY state
Posts: 10,565
Default

I just realized that you did already show the Explorer view before. The songs in there look like they are loose in the music folder, and not in subfolders.....I wonder if that would make a difference. There is another method too.....just put the songs in folders and use the folder browse method. It's a workaround, but it should at least be a short-term solution.
__________________
Clip Zip 4GB, iPod Nano 2G 4GB, iPod 5.5G 80GB<-All RB'd Clip Sport 8GB, Cowon D2+20GB
iPod Touch 5G 32GB, Touch 4G 32GB,Touch 2G 8GB,2012 Nexus 7 32GB(4.4.2),Asus MeMoPad 8 16+64GB(4.2.2)
Reply With Quote

  #12  
Old 10-12-2011, 11:52 PM
Andy Stanton Andy Stanton is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Northern Virginia, USA
Posts: 32
Default

I finally figured out how to use MP3tag and renamed my albums. Thanks for your help.
Reply With Quote

Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 12:24 PM.