android
  #1  
Old 02-27-2010, 08:32 AM
Gobles's Avatar
Gobles Gobles is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 32
Default FAT is corrupted

I am at a loss for the sansa fuze 8gb; couple of issues here. I am only showing 2gb internal and external when viewed through my computer. Upon power on, I get the flash screen and it shows connected, then it goes to an error screen which states," FAT is corrupted. Please connect device to PC and recover FAT". Then it shuts down. I tried to factory reset(holding the on slider up for 20seconds), and it worked or appeared to reset it;
still same result, tried reformatting both internal and external drives with windows(can not access internal menu), both formatted but still same error. I do not know what to do, I am using vista and the main unit still is not recognized as sansa fuze only as removable disk drives. The updater, (what a piece of....) never finds the fuze or any updates for it. I am not able to access the menu on the Fuze either to change modes or anything. Any suggestions would be greatly mind easing and helpful, thank you in advance


__________________
Slinky's Are Fun

Last edited by Gobles; 02-27-2010 at 09:07 AM.
Reply With Quote

Advertisement [Remove Advertisement]

  #2  
Old 02-27-2010, 08:50 AM
eboyer93's Avatar
eboyer93 eboyer93 is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Southeastern Pennsylvania
Posts: 838
Default

Did you format the drive with Windows or did you format it with the Fuze?
__________________
foobar2000 | Last.fm | Get Mozilla Firefox | Rockbox
Players: SanDisk Sansa Fuze 8GB + 2GB card (w/Rockbox), SanDisk Sansa Clip+ 4GB + 8GB card (Red) (w/Rockbox)
Reply With Quote

  #3  
Old 02-27-2010, 08:52 AM
Gobles's Avatar
Gobles Gobles is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 32
Default

formatted with windows, could not access the menu to do it with the fuze
__________________
Slinky's Are Fun
Reply With Quote

  #4  
Old 02-27-2010, 09:50 AM
eboyer93's Avatar
eboyer93 eboyer93 is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Southeastern Pennsylvania
Posts: 838
Default

Try scanning the Fuze with the error checking thingy in Vista. That worked back in the day with my Sansa E200 player
__________________
foobar2000 | Last.fm | Get Mozilla Firefox | Rockbox
Players: SanDisk Sansa Fuze 8GB + 2GB card (w/Rockbox), SanDisk Sansa Clip+ 4GB + 8GB card (Red) (w/Rockbox)
Reply With Quote

  #5  
Old 02-27-2010, 12:24 PM
WalkGood's Avatar
WalkGood WalkGood is offline
Moderator
 
Join Date: Aug 2006
Location: FL
Posts: 12,579
Default

If recognized by pc and you do CHKDSK like eboyer93 stated, I would also re-firmware.
__________________
WalkGood,
Ramón

abi >> | Forum Rules | Glossary | Why Rockbox | FLAC or MP3? | irc
Reply With Quote

  #6  
Old 02-27-2010, 12:58 PM
Gobles's Avatar
Gobles Gobles is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 32
Default

how do i re-firmware?
__________________
Slinky's Are Fun
Reply With Quote

  #7  
Old 02-27-2010, 01:04 PM
Gobles's Avatar
Gobles Gobles is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 32
Default

vista found sandisk sansa fuze 8gb usb device, error check came back clean. I think I just need to find a way to flash the drive with new firmware or something?
__________________
Slinky's Are Fun
Reply With Quote

  #8  
Old 02-27-2010, 01:13 PM
WalkGood's Avatar
WalkGood WalkGood is offline
Moderator
 
Join Date: Aug 2006
Location: FL
Posts: 12,579
Default

Quote:
Originally Posted by Gobles View Post
how do i re-firmware?
Just download the latest version, should be in the fuze forums, un-zip and paste to the root of the player, disconnect and let it update the fw (don't touch any buttons during the update), you'll know when it's done from it's screen.

Edit: found link http://www.anythingbutipod.com/forum...ad.php?t=41988 if you know your way around a pc, don't mess with the updater, it sucks and there's instructions there for manual update too ...
__________________
WalkGood,
Ramón

abi >> | Forum Rules | Glossary | Why Rockbox | FLAC or MP3? | irc
Reply With Quote

  #9  
Old 02-27-2010, 01:17 PM
Marvin the Martian's Avatar
Marvin the Martian Marvin the Martian is offline
Ultra Senior Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: east central NY state
Posts: 10,602
Default

If you don't watch videos, then I would recommend the .26 firmware for the Fuze.....for the audio-only user, that firmware is rock-solid, and you won't have the silly SlotRadio icon on your menu, or the EU volume limiter.

That firmware does have a video glitch though, so if you watch them, then go for the newest firmware.
__________________
iPod Touch 5G 32GB, Touch 4G 32GB, Clip Sport 8GB. Rockbox-> Clip Zip 4GB, iPod Nano 2G 4GB, iPod 5.5G 80GB
2012 Nexus 7 32GB, Asus MeMoPad 8 16+64GB, LG Optimus G Pro, Nokia Lumia 900 and Lumia 520
Reply With Quote

  #10  
Old 02-27-2010, 01:18 PM
Gobles's Avatar
Gobles Gobles is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 32
Default

I do not have any way to access the root of the player though, the player is only recognized in the device manager
__________________
Slinky's Are Fun
Reply With Quote

  #11  
Old 02-27-2010, 01:23 PM
eboyer93's Avatar
eboyer93 eboyer93 is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Southeastern Pennsylvania
Posts: 838
Default

it doesn't show up as a removable drive in My Computer?
__________________
foobar2000 | Last.fm | Get Mozilla Firefox | Rockbox
Players: SanDisk Sansa Fuze 8GB + 2GB card (w/Rockbox), SanDisk Sansa Clip+ 4GB + 8GB card (Red) (w/Rockbox)
Reply With Quote

  #12  
Old 02-27-2010, 01:30 PM
WalkGood's Avatar
WalkGood WalkGood is offline
Moderator
 
Join Date: Aug 2006
Location: FL
Posts: 12,579
Default

Quote:
Originally Posted by Gobles View Post
I do not have any way to access the root of the player though, the player is only recognized in the device manager
Must be connected in msc mode and it would be the new drive letter that shows up under computer in windows explorer.

Edit:
Quote:
Originally Posted by eboyer93 View Post
it doesn't show up as a removable drive in My Computer?
Is it connected in msc mode, that would be the only way.
__________________
WalkGood,
Ramón

abi >> | Forum Rules | Glossary | Why Rockbox | FLAC or MP3? | irc
Reply With Quote

  #13  
Old 02-27-2010, 01:32 PM
Gobles's Avatar
Gobles Gobles is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 32
Default

yes it shows up as only removable drives; i install the firmware into the removable drive?
I could not find anything about manual updating on the link, thanks though walkgood
__________________
Slinky's Are Fun
Reply With Quote

  #14  
Old 02-27-2010, 01:36 PM
WalkGood's Avatar
WalkGood WalkGood is offline
Moderator
 
Join Date: Aug 2006
Location: FL
Posts: 12,579
Default

Quote:
Originally Posted by Gobles View Post
yes it shows up as only removable drives; i install the firmware into the removable drive?
I could not find anything about manual updating on the link, thanks though walkgood
Read from "MSC mode instructions" on that link above, that's manual method and yes the root is the drive, you should see it on the left pain of win exp, gives you the new drive letter there too.
__________________
WalkGood,
Ramón

abi >> | Forum Rules | Glossary | Why Rockbox | FLAC or MP3? | irc
Reply With Quote

  #15  
Old 02-27-2010, 01:38 PM
Gobles's Avatar
Gobles Gobles is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 32
Default

I dropped the update into the drive and nothing happens, when i disconnect, i get the FAT is corrupted error and it shuts down
__________________
Slinky's Are Fun
Reply With Quote

  #16  
Old 02-27-2010, 01:42 PM
WalkGood's Avatar
WalkGood WalkGood is offline
Moderator
 
Join Date: Aug 2006
Location: FL
Posts: 12,579
Default

This might sound stupid, but did you un-zip the fw first? and are you sure you connected in msc mode?
__________________
WalkGood,
Ramón

abi >> | Forum Rules | Glossary | Why Rockbox | FLAC or MP3? | irc
Reply With Quote

  #17  
Old 02-27-2010, 01:45 PM
Gobles's Avatar
Gobles Gobles is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 32
Default

it was unzipped, im gonna try the other removable disk now, will report back in a min
__________________
Slinky's Are Fun
Reply With Quote

  #18  
Old 02-27-2010, 01:47 PM
WalkGood's Avatar
WalkGood WalkGood is offline
Moderator
 
Join Date: Aug 2006
Location: FL
Posts: 12,579
Default

Quote:
Originally Posted by Gobles View Post
it was unzipped, im gonna try the other removable disk now, will report back in a min
lol, forgot to tell you that it should have 2 drives, one for the fuze and the second is the microSD slot Make sure you use the fuze one ...

Edit: sorry, i assume most know this stuff by reading the fuze forums ...
__________________
WalkGood,
Ramón

abi >> | Forum Rules | Glossary | Why Rockbox | FLAC or MP3? | irc
Reply With Quote

  #19  
Old 02-27-2010, 01:52 PM
Gobles's Avatar
Gobles Gobles is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 32
Default

it doesn't work on either drive; is it supposed to be a .bin file when unzipped?
__________________
Slinky's Are Fun
Reply With Quote

  #20  
Old 02-27-2010, 01:55 PM
WalkGood's Avatar
WalkGood WalkGood is offline
Moderator
 
Join Date: Aug 2006
Location: FL
Posts: 12,579
Default

Quote:
Originally Posted by Gobles View Post
it doesn't work on either drive; is it supposed to be a .bin file when unzipped?
Yes, a 15mb fuzeA.bin

Edit:
Quote:
All languages are now in one firmware version. After firmware update you will need to select your Language and Region preference.

• Ensure your battery is > 50% full.
• Extract the .zip file into a folder on your computer.
• Once extracted, drag the file to the root directory of your Sansa Fuze.
• Disconnect the Sansa Fuze and let it begin the firmware update.
• Once it finally finishes doing its update, it will turn itself off.
• Turn the Fuze on Select your language and region preference
• Once its back to the main menu, head to "Settings" > "System Settings" > "Info", and verify the "Version" is now 01.02.26"x".
BTW don't drag the folder, just the .bin
__________________
WalkGood,
Ramón

abi >> | Forum Rules | Glossary | Why Rockbox | FLAC or MP3? | irc
Reply With Quote

Reply

Tags
8gb, corrupt, fat, fuze

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 03:56 AM.