android
  #1  
Old 08-18-2009, 05:07 PM
PedroElgringo's Avatar
PedroElgringo PedroElgringo is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 9
Help S9 Equalizer sound issue

Hi all,

I'm a happy owner of a CowonS9 32gb (FW 2.41 Non-UE).

But I just discover a strange issue with the equalizer. When I try lowering the gain for the high range, the sound get really horrible and crackling, as if it were saturating.

Here is the setting I use :
Every band left to default (gain 0 dB) except the last one set to 9kHz, narrow (doesn't matter anyway, sounds horrible whatever the setting...)
And then lower this band to -5dB.
The lower the gain, the worst the sound gets...

Does anybody face the same issue ?

And by the way, does someone know how Wide, Normal and Narrow bandwidth are exactly, in kHz or Hz or % or whatever it might be ? I couldn't find the info.

Thanks !
__________________
Home : Foobar2000 > M-audio Audiophile FW > Rotel RA-01 > B&W DM602 S3
Street : Cowon S9 > Sennheiser HD 25-1 II

Reply With Quote

Advertisement [Remove Advertisement]

  #2  
Old 08-18-2009, 09:35 PM
WalkGood's Avatar
WalkGood WalkGood is offline
ABI Invaluable
 
Join Date: Aug 2006
Location: FL
Posts: 12,577
Default

You might want to post what headphones or iem's you are using, unless I missed it.
__________________
WalkGood,
Ramón

abi >> | Forum Rules | Glossary | Why Rockbox | FLAC or MP3? | irc
Reply With Quote

  #3  
Old 08-18-2009, 10:05 PM
PedroElgringo's Avatar
PedroElgringo PedroElgringo is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 9
Default

It was in my signature, not too obvious, but was there:
Sennheiser HD 25-1 II

I have some other phones, I will do some testing with them.
__________________
Home : Foobar2000 > M-audio Audiophile FW > Rotel RA-01 > B&W DM602 S3
Street : Cowon S9 > Sennheiser HD 25-1 II

Reply With Quote

  #4  
Old 08-18-2009, 10:30 PM
WalkGood's Avatar
WalkGood WalkGood is offline
ABI Invaluable
 
Join Date: Aug 2006
Location: FL
Posts: 12,577
Default

Quote:
Originally Posted by PedroElgringo View Post
It was in my signature, not too obvious, but was there:
Sennheiser HD 25-1 II

I have some other phones, I will do some testing with them.
Ops, missed it, tks for pointing it out as I typically don’t look at sigs unless they’re really obnoxious and need to be deleted

BTW, what format and caliber rips are you using for testing? This info should help you get better replies …
__________________
WalkGood,
Ramón

abi >> | Forum Rules | Glossary | Why Rockbox | FLAC or MP3? | irc
Reply With Quote

  #5  
Old 08-18-2009, 11:03 PM
PedroElgringo's Avatar
PedroElgringo PedroElgringo is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 9
Default

Ok,
did some testing:
on sennheiser PX 200, same problem.
And this happens on ogg, mp3 and FLAC (whatever the bitrate).

It is also more easily noticeable on accoustic music with large dynamics.
__________________
Home : Foobar2000 > M-audio Audiophile FW > Rotel RA-01 > B&W DM602 S3
Street : Cowon S9 > Sennheiser HD 25-1 II

Reply With Quote

  #6  
Old 08-19-2009, 12:46 AM
The DarkSide's Avatar
The DarkSide The DarkSide is offline
Ultra Senior Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Qns Vlg, NYC
Posts: 16,061
Default

Have you tried re-flashing the firmware, as this can sometime occur w/a bad upgrade.
Reply With Quote

  #7  
Old 08-19-2009, 01:28 AM
PedroElgringo's Avatar
PedroElgringo PedroElgringo is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 9
Default

Nope,
tried installing 1.41, then removed param.cfg to reset settings, but the exact same issue remains.

Did someone try this setting, am I the only one with this problem ?
__________________
Home : Foobar2000 > M-audio Audiophile FW > Rotel RA-01 > B&W DM602 S3
Street : Cowon S9 > Sennheiser HD 25-1 II

Reply With Quote

  #8  
Old 08-19-2009, 10:38 AM
WalkGood's Avatar
WalkGood WalkGood is offline
ABI Invaluable
 
Join Date: Aug 2006
Location: FL
Posts: 12,577
Default

Not that I had my doubts, my guess it's the same on all cowon's, but I tested a good mp3 file and a flac file as well. I came up with the same results on my iAudio 7/ue11 combo, that’s not to say that you don’t get a crackling sound below -5db, I just couldn’t hear it. But who and why would you run with this setting o_O. I didn’t have time to test the same with external amp, but if I have time later I’ll give it a try, not that I expect different results, but should be interesting and I’ll post my observation later.

I’m not a big user of equalizers because most that I’ve tried produce negative results the further you tweak them, although on cowon I do use mild settings occasionally but not very often. I prefer to run with BBE, Mach3Bass, MP Enhance and the occasional 3D surround, all on low settings. Should be interesting to hear from others as well.
__________________
WalkGood,
Ramón

abi >> | Forum Rules | Glossary | Why Rockbox | FLAC or MP3? | irc
Reply With Quote

  #9  
Old 08-19-2009, 01:36 PM
PedroElgringo's Avatar
PedroElgringo PedroElgringo is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 9
Default

Ok,

You have a point, this is a strange setting.
But I was just messing around with the EQ and because the EQ on Cowon DAPs were supposed to be good, I was quite surprised to hear those crackling. Especially since I never heard any EQ deteriorate quality at all before.
And this may also happen with different setting, hence my curiosity.

This is why I would appreciate if anyone is interested in running this test :
Play this file (30 sec Lisa Ekdahl song sample, ogg format) on your DAP with this EQ setting : 0 / 0 / 0 / 0 / -5, 9kHz, Narrow

This is a track on which I particularly hear a lot of crackling towards the end.
__________________
Home : Foobar2000 > M-audio Audiophile FW > Rotel RA-01 > B&W DM602 S3
Street : Cowon S9 > Sennheiser HD 25-1 II

Reply With Quote

  #10  
Old 08-20-2009, 09:16 PM
WalkGood's Avatar
WalkGood WalkGood is offline
ABI Invaluable
 
Join Date: Aug 2006
Location: FL
Posts: 12,577
Default

Finally had a chance to test it amped and now I hear the crackling sound starting at -3db, strange the + reverse isn't crackling. But with EQ flat, with or without some of the JetEffect settings (BBE, Mach3Bass, MP enhance...) it sounds so good, it’s hard to describe
__________________
WalkGood,
Ramón

abi >> | Forum Rules | Glossary | Why Rockbox | FLAC or MP3? | irc
Reply With Quote

  #11  
Old 08-21-2009, 12:20 AM
PedroElgringo's Avatar
PedroElgringo PedroElgringo is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 9
Default

Yes,
what did you test it with ? S9 latest firmware ?
I didn't have the opportunity to try it with the previous firmware. It might have something to do with the new JetEffect 3.0.
__________________
Home : Foobar2000 > M-audio Audiophile FW > Rotel RA-01 > B&W DM602 S3
Street : Cowon S9 > Sennheiser HD 25-1 II

Reply With Quote

  #12  
Old 08-21-2009, 04:13 AM
PedroElgringo's Avatar
PedroElgringo PedroElgringo is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 9
Default

Ok,
just tried it with the previous firmware (2.31b) and it has the same issue. So JetEffect 3.0 has nothing to do with it.
Hope they get this fixed some day. Is there a place to report this kind of bugs ?
__________________
Home : Foobar2000 > M-audio Audiophile FW > Rotel RA-01 > B&W DM602 S3
Street : Cowon S9 > Sennheiser HD 25-1 II

Reply With Quote

  #13  
Old 08-21-2009, 04:44 AM
WalkGood's Avatar
WalkGood WalkGood is offline
ABI Invaluable
 
Join Date: Aug 2006
Location: FL
Posts: 12,577
Default

Quote:
Originally Posted by PedroElgringo View Post
Yes,
what did you test it with ? S9 latest firmware ?
I didn't have the opportunity to try it with the previous firmware. It might have something to do with the new JetEffect 3.0.
I thought I made it clear above that I do not own an s9, again I tested it on my iAudio 7/ue11 combo … I also stated “my guess it's the same on all cowon's.”

Quote:
Originally Posted by PedroElgringo View Post
… Hope they get this fixed some day. Is there a place to report this kind of bugs ?
You can report it through their website, as I said earlier the setting is so bizarre that I highly doubt they’ll do anything, there are other more important fixes. Personally I’m not wasting any more time on this.
__________________
WalkGood,
Ramón

abi >> | Forum Rules | Glossary | Why Rockbox | FLAC or MP3? | irc
Reply With Quote

  #14  
Old 08-21-2009, 06:24 AM
PedroElgringo's Avatar
PedroElgringo PedroElgringo is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 9
Default

Quote:
Originally Posted by WalkGood View Post
I thought I made it clear above that I do not own an s9, again I tested it on my iAudio 7/ue11 combo … I also stated “my guess it's the same on all cowon's.”
Sorry, didn't pay attention to that part.

Quote:
Originally Posted by WalkGood View Post
You can report it through their website, as I said earlier the setting is so bizarre that I highly doubt they’ll do anything, there are other more important fixes. Personally I’m not wasting any more time on this.
Thanks, i'll report it. I agree there are way more important fixes at the moment, but this is still important for me, as I often us such equalizer setting.

Bye
__________________
Home : Foobar2000 > M-audio Audiophile FW > Rotel RA-01 > B&W DM602 S3
Street : Cowon S9 > Sennheiser HD 25-1 II

Reply With Quote

Reply

Tags
cowon 32gb, cowon s9 problem, equalizer

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 07:19 AM.