android
  #1  
Old 07-19-2008, 04:13 PM
EternalWanderer EternalWanderer is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 11
Default Power Chargers

Hello. I just got my new Zen X-Fi (32 GB) yesterday, and was really looking forward to trying it out since my last player is a Zen Xtra which is starting not to work as well as it once did. Once I installed the software on my laptop and plugged in the player, however, it wouldn't charge. The little red LED that should flash doesn't come on at all. The player shows up on the computer as "USB Human Interface Device" but isn't actually recognized as a media player. I left it charging all night - still nothing has happened. Today, I tried connecting it to a desktop computer in case it was a problem with my laptop's USB - nothing happened. I also tried it on my father's laptop, nothing - just exactly what happened on mine.

If it matters, my specs are:

Vista Home Premium, 64-bit
Centrino2Duo @ 2.2GHZ
2GB RAM

The other laptop is Windows XP SP2, so it doesn't seem to be a Vista problem as far as I can tell.

Is there any way to fix this, or do I just need to send it back and get a replacement? I ordered it from Newegg, if that matters. I'd rather not have to, though - if it's avoidable, since I'd still have to pay for shipping. Would buying the wall adapter help at all, or does it sound like the player is just defective?

Any help would be greatly appreciated.
Reply With Quote

Advertisement [Remove Advertisement]

  #2  
Old 07-19-2008, 04:17 PM
EnzoTen's Avatar
EnzoTen EnzoTen is offline
Editor
 
Join Date: Apr 2006
Location: US
Posts: 2,384
Default

Try a different USB plug, like in the back of you computer or try the laptop. Not all USB ports have enough power.
__________________
abi>> News | Reviews |Videos | FaceBook >> Zune Card | Twitter
Reply With Quote

  #3  
Old 07-19-2008, 06:36 PM
EternalWanderer EternalWanderer is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 11
Default

I've tried all four USB ports on this laptop, and both of the back ones on the desktop - still nothing.
Reply With Quote

  #4  
Old 07-19-2008, 06:45 PM
EnzoTen's Avatar
EnzoTen EnzoTen is offline
Editor
 
Join Date: Apr 2006
Location: US
Posts: 2,384
Default

Will it allow you to update the firmware? Also, some of my older Zens didnt start charging for up to 10 mins because they were completely dead. maybe just leave it plugged in for like 30 min to see if it starts charging. If not it may be defective =\
__________________
abi>> News | Reviews |Videos | FaceBook >> Zune Card | Twitter
Reply With Quote

  #5  
Old 07-20-2008, 05:45 PM
ZenChick's Avatar
ZenChick ZenChick is offline
Ultra Senior Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Right... Behind... You...
Posts: 7,427
Default

For whatever strange reason, the computers are pulling up the wrong driver for your player. Do you have access to a computer running Vista? If so, try plugging your player into that, without any of the Creative software installed, and see what happens.

Also, does your player turn on at all? If so, try booting it into Recovery Mode (see your player's documentation for how to do this - it usually involves pressing and holding the reset button or key combination, holding the power button/switch, and letting go of the reset button), plugging it in, and seeing what happens then.
__________________
ZenChick - The one them iPod-owners warned you about!
Creative Zen Vision:M 30GB * Creative MuVo N200 1GB * Philips GoGear Vibe 4GB
Resident Linux Geekette ** Got IRC? Look me up on irc.freenode.net #AnythingButiPod
Reply With Quote

  #6  
Old 07-23-2008, 10:18 PM
EternalWanderer EternalWanderer is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 11
Default

I just ended up returning it, but thanks for the help. And no, it never did turn on once during the entire time I had it.
Reply With Quote

  #7  
Old 08-07-2008, 07:48 PM
akarol akarol is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 71
Default

Defective unit for sure. It happens with the best products out there, especially when it's something brand new. I would definitely tried resetting it before returning it, but that's just me.
Reply With Quote

  #8  
Old 08-08-2008, 09:18 AM
The DarkSide's Avatar
The DarkSide The DarkSide is offline
Ultra Senior Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Qns Vlg, NYC
Posts: 15,985
Default

Quote:
Originally Posted by akarol View Post
Defective unit for sure. It happens with the best products out there, especially when it's something brand new. I would definitely tried resetting it before returning it, but that's just me.
I agree with this - I'd have exchanged it if resetting didn't work. Hope you got a comparable player to ease your pain though !!!
Reply With Quote

  #9  
Old 09-03-2008, 09:18 AM
flybox flybox is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2
Default Travel Chargers not Charging

I have 3 new chargers, none of which are working on my 16Gb ZEN X-Fi.
Two are motorola:
5A-550mA and 5A-850mA
The other is a Coby USB wall charger. 5A-1A.

If I plug these in while my zen is off, the "CREATIVE" text flashes on the black screen, once, and the green light near the headphone port comes on for about 2 seconds, and then turns off. My zen will not power up until i remove the charger from its port.

any ideas? Can i leave my zen chargin on one of these for a while to see if it starts accepting the charge without worry?
I hate to drop $30+ on a "ZEN" charger from creative.

Great site. Great information. Thanks for putting this together.
Reply With Quote

  #10  
Old 09-03-2008, 10:05 AM
BobbyRS's Avatar
BobbyRS BobbyRS is offline
Ultra Senior Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: USA
Posts: 6,575
Default

Hello flybox. Welcome. Do you mean 5V and not 5A? How does the Zen react if you plug the charger in when the Zen is already on?

It looks as though Creative has decided to revert back to their shady practices of requiring enumeration before allowing proper charging (More info here) just like with the Zen Micro line of players. What a huge disappointment this is!
__________________
.
~Light travels faster than sound, which is why some people appear to be bright until they speak~

Zen FAQ
Reply With Quote

  #11  
Old 09-03-2008, 10:12 AM
flybox flybox is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2
Default

yes, sorry, 5V.
and when its on and i insert the plug for the 850mA, it does nothing (no indication of charging ), and the zen operates as it should.
Reply With Quote

  #12  
Old 09-03-2008, 10:21 AM
BobbyRS's Avatar
BobbyRS BobbyRS is offline
Ultra Senior Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: USA
Posts: 6,575
Default

Well, it looks as though you will be forced to purchase Creative's official charger in order to charge the ZXF without a computer.
__________________
.
~Light travels faster than sound, which is why some people appear to be bright until they speak~

Zen FAQ
Reply With Quote

  #13  
Old 09-12-2008, 11:05 AM
nghiheo nghiheo is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 5
Default charging problem ??

my x-fi is on a full charge for just 2 hour of charging, is there any

problems ...

can any one plz plz help me , i'm pretty confused now >.<
Reply With Quote

  #14  
Old 09-12-2008, 04:21 PM
PerfektSound PerfektSound is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 24
Default

i dont understand your question.

are you saying you charged your xfi for 2 hours and its fully charged? that sounds normal to me. mine doesnt even take that long.
Reply With Quote

  #15  
Old 09-12-2008, 07:26 PM
nghiheo nghiheo is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 5
Default

sorry , english isn't my first language =) ...thanks for the answer , my previous mp3 player ussually takes 4 hour to charge full
Reply With Quote

  #16  
Old 12-23-2008, 03:19 PM
tchart tchart is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 13
Default Power Chargers

Howdy,

I have a 16gb X-fi which I love. My previous Creative player was a Zen Neeon for which I bought the official Creatve wall charger (the white one). My plan is obviously to use the charger with the X-fi too.

However, the X-fi seems to exhibit some strange behaviour when I plug it in.

If the device is off and I plug the charger in, the screen flickers a bit and charging icon comes on to show its charging. After a while (an hour or so) the screen appears to be off which would suggest its finished charging. If I turn the X-fi on it continues charging for a further hour or so and then the "plugged in" icon eventually displays.

If the device is on it seems to charge fine and the "plugged in" icon eventually appears.

The thing is that I prefer to plug it in over night and leave it to charge, right now Im not keen to do that in case its damaging the battery.

Does anyone else use a wall charger with their X-fi or Zen for that matter?

Trevor
Reply With Quote

  #17  
Old 12-26-2008, 09:24 PM
BobbyRS's Avatar
BobbyRS BobbyRS is offline
Ultra Senior Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: USA
Posts: 6,575
Default

Helloand welcome tchart.

Quote:
Originally Posted by tchart View Post
If the device is off and I plug the charger in, the screen flickers a bit and charging icon comes on to show its charging. After a while (an hour or so) the screen appears to be off which would suggest its finished charging. If I turn the X-fi on it continues charging for a further hour or so and then the "plugged in" icon eventually displays.

If the device is on it seems to charge fine and the "plugged in" icon eventually appears.

The thing is that I prefer to plug it in over night and leave it to charge, right now Im not keen to do that in case its damaging the battery.
The Universal charger should work. Make sure that you have disabled the Idle Timeout and Sleep Timer in case they are interfering.

Sleep Timer:
- On the main menu, select System -> Player Settings --> Sleep Timer

Idle Timer:

- On the main menu, select System -> Player Settings --> Idle Shutdown
__________________
.
~Light travels faster than sound, which is why some people appear to be bright until they speak~

Zen FAQ
Reply With Quote

  #18  
Old 01-02-2009, 01:24 PM
keno55 keno55 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 2
Default

We've had a few Creative Zen Micro's around the house that used the Creative Zen Wall Charger, (P/N AD2000002870, 5V, 1000mA). Back in those days, the wall charger came with the MP3 player.

Now we've added a new Zen X-Fi 8GB. I can't imagine any reason why the old Zen charger mentioned above wouldn't work on my new Zen X-Fi 8GB, but I'm wondering if any one has had charger experience with the Zen X-Fi ? Thus far, I haven't seen many Zen X-Fi specific comments on this thread. Perhaps a Zen is a Zen is a Zen when it comes to charging?

I did contact Creative support and basically got the "you should use a new charger" answer. Although they didn't care to elaborate why my old Zen Micro charger would not be acceptable. My hunch is that it's revenue related.

All of your great insights are appreciated. Happy New Year, everyone.

Thanks, - tim

MOD EDIT: Post moved to the Zen X-Fi forum and merged with existing Charger thread.

Last edited by BobbyRS; 01-02-2009 at 02:01 PM.
Reply With Quote

  #19  
Old 01-02-2009, 02:00 PM
BobbyRS's Avatar
BobbyRS BobbyRS is offline
Ultra Senior Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: USA
Posts: 6,575
Default

Welcome keno55. I'm not too sure I would feel comfortable connecting the Zen X-Fi to a charger that outputs 1A at this time. A Zen is definitley not a Zen when it comes to charging.
__________________
.
~Light travels faster than sound, which is why some people appear to be bright until they speak~

Zen FAQ
Reply With Quote

  #20  
Old 01-02-2009, 02:53 PM
keno55 keno55 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 2
Default

Thanks for the quick feedback, and additional thanks for throwing me into the proper thread. Based on the previous posts to this thread it sounds like results on Zen X-Fi's are unpredictable, at best. How sad.

Your comment about "not feeling compfortable connecting a Zen X-Fi to a 1A charger at this time" - does that mean if I had some sort of 500mA charger, perhaps a cell phone charger, that you'd feel slightly more confident of that working? Or, are you pretty much thinking it's going to be the "Propriatary Creative Changer" route for the X-Fi?

And I read through the description of "enumeration". Whew, my head hurts now, but thanks for the insights.

I really wish Creative would spill the beans about what's going on with X-Fi charging.

Thanks again.
Reply With Quote

Reply

Tags
battery, charge, x-fi

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 06:58 PM.