android
  #1  
Old 06-18-2007, 10:05 AM
wanqu wanqu is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 2
Default Possible Fix for Sansa not turning on

My sansa express wouldn't turn on. When I plug in on my computer, it says: your device malfunctioned and Windows does not recognize it. Does anybody know how to fix this problem? Thank you very much.
Reply With Quote

Advertisement [Remove Advertisement]

  #2  
Old 06-19-2007, 07:35 PM
yuluo2 yuluo2 is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 3
Default

Same thing just happened to mine. When I turn it on, "Sandisk" displays and the SE shuts off. Hard resetting helps nothing and the SE doesn't show up in explorer anymore.

I think it's about time for a return
Reply With Quote

  #3  
Old 06-21-2007, 03:05 AM
happyneverafter happyneverafter is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 4
Default

same thing happened to my express today. When I was trying to turn it on, it shut off after "sandisk" logo. At first I thought it was low battery but after I fully charged it, when I turn it on, after the "sandisk" logo, it shut off.

Do not know whats going now(but it is strange that when i charging it, everything looks normal even the charging graphs were there).

anyone know where can I return my express? I tried to find product return address on sandisk.com but found none.
Reply With Quote

  #4  
Old 06-22-2007, 03:45 PM
HappyIsBrian HappyIsBrian is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 4
Default

You should first try a Soft Reset, When it's on press and hold the center select button and press the Volume Up key. It should shut off. It can be exchanged but u need to call in for Technical Support before a replacement can be made. 1-866-726-3475 (SanDisk Technical Support)

Good Luck
Reply With Quote

  #5  
Old 06-28-2007, 11:06 AM
rodrix79 rodrix79 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 1
Default Format Internal Memory

Hi. Got the same issue last week. I solved it by borrowing a Micro SDCard, booting the device with the card in it and once it booted, I formated the internal memory (not the external or you will wipe out all the memory card data).

Hope this helps.

Rodrigo
Reply With Quote

  #6  
Old 06-29-2007, 12:14 AM
kld kld is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 3
Default Thank you, Rodrigo!

Booting with a MicroSD card world like a charm! I can finally use this player again.

Thanks again, Rodrigo.

Perhaps this fix should be a sticky.
Reply With Quote

  #7  
Old 07-16-2007, 10:37 PM
goov3r goov3r is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 1
Default

I had the exact same problem as happyneverafter.

So I bought an microsd card by sandisk. I didn't wanna risk with another brand after reading some posts here. I plugged the card in and turned it on and voila! It works! I still had all my songs in there but I formated the internal memory just to make sure it wouldn't screw up again.

Try out this fix before you chuck out your sansa express.
Reply With Quote

  #8  
Old 07-16-2007, 11:35 PM
chrisjs162216 chrisjs162216 is offline
Ultra Senior Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Somewhere
Posts: 1,515
Default

Well, after three success stories, it's stickied
Reply With Quote

  #9  
Old 08-20-2007, 04:35 PM
Mr Bug Mr Bug is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 17
Thumbs up

Thanks for posting this fix. My 1gb express stopped working after less than a week. I bought a 2gb SanDisk MicroSD card. I put it in and it started up straight away and all is good again.
Reply With Quote

  #10  
Old 09-18-2007, 09:28 PM
Nora Nora is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 5
Default

mine does the same thing but then i just let it sit and plug it in at intervals until the computer recognizes it

then it just charges and works again

do you think this is non-sustainable? it's happened about 3-4 times

should i get a little microchip?
Reply With Quote

  #11  
Old 09-25-2007, 02:39 PM
JohnKH JohnKH is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 4
Default My Sansa Express...

Failed on me TWICE in this manner...

First time - it just started working again about a week later. I thought it had become soaked through sweat in the gym... I put it on the side, forgot about it - kept trying it every now and again - eventually, one day - it just worked!

Second time... over a week and no luck. It switched on - flashed up Sandisk for about 2 seconds then switched off. Tried hard resets - plugging into computer over and over - Nothing. And then, when researching the express's replacements (Samsung, Creative or Sandisk E260) - I found this thread... I took delivery of an E260 this morning (annoyingly no radio - I'm in Sheffield, England - I'd been reading US reviews!!!) but went out and bought a mini SD anyway.

Plug the mini SD in and - hey presto... she works! Take the min SD out - doesnt work! Put the MiniSD back in - she works... I do my 3 hours in the gym listening to my Sansa Express... Come home - plug her in, download the firmware updater, load updated firmware. Take out the MiniSD - SHE WORKS!!!!!

Fault solved... and now I have a 1GB Sansa Express, a 4GB Sansa E260 and nice little 1gb Mini SD card...
Reply With Quote

  #12  
Old 09-26-2007, 04:59 PM
xprlt xprlt is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 6
Default

mine stopped working too, but I dont even get a logo or anything, just a black screen and nothing else. do you think it would work on mine too then? Id have to buy a mini sd card so if it stil doesnt work then Im screwed even more...
Reply With Quote

  #13  
Old 09-27-2007, 08:02 AM
xprlt xprlt is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 6
Default

okay this moring, its working normal again. wtf...
I formatted it but im guessing this will happen again? so is teh internal memory bad or something? seems like it, if yall can solve it by getting a micro card.
Reply With Quote

  #14  
Old 09-28-2007, 05:12 PM
tris tris is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 3
Default


...same here.....after 1 day(actually in 1st day) of use........after few retrys(plug-unplug) , ....soft restart helped...
Reply With Quote

  #15  
Old 01-27-2008, 10:20 AM
Yas Yas is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 11
Default

I put a microSD card in and it worked!!! BRILLIANCE!!!!!!!
Reply With Quote

  #16  
Old 02-20-2008, 02:52 PM
avantgardeo avantgardeo is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 1
Default

I had this problem and tried to solve it with the "micro sd card trick". The card was already inserted into the player when the "not turning on" problem occured but I'd not uploaded any files into it. So I pushed the card out and some graphics appeared but it went off again. So I inserted the card back in again and pushed it out again, and it booted up and worked!

I just hope that this problem isn't a fatal one, that it can always be solved in this way or another. Hope the next firmware update can solve it as well.
Reply With Quote

  #17  
Old 02-20-2008, 04:30 PM
advcomp2019's Avatar
advcomp2019 advcomp2019 is offline
Ultra Senior Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 4,838
Default

Can you try one of the MSC mode ways and see if that will work?
Reply With Quote

  #18  
Old 03-21-2008, 02:24 PM
bilalzq bilalzq is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 4
Default

is there a way to do this without the Micro SDCard?
Reply With Quote

  #19  
Old 05-03-2008, 05:36 AM
williamt1688 williamt1688 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 1
Default

w00t! thought i'd bricked my sansa! *propz*
Reply With Quote

  #20  
Old 05-31-2008, 12:59 AM
rexking33 rexking33 is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Posts: 3
Lightbulb

Well, I Had This Problem On My Sansa Too And One Day I Just Inserted A Micro SD Card From My Nokia 6233 And It Started Up.So To Fix It Try Inseriting A Micro Sd Card From Any Phone.When You Take It Out It Will Still Work!!!The Problem Is Sopposed To Be That The Database Fails To Startup

I Have My Sansa Express In My PC Now And It Is Working. It Says "Charging"

And Now It Says "Charged" WOOT!!!

Im Thinking To Get A Micro SD Card

Last edited by advcomp2019; 05-31-2008 at 01:27 AM. Reason: merged to one
Reply With Quote

Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 11:44 AM.